top of page
Zoeken

Schildklierproblemen na de zwangerschap: de impact op de gezondheid van vrouwen

Een zwangerschap is een transformerende periode in het leven van een vrouw. Vaak wordt bij gezondheidsklachten die ontstaan na de zwangerschap een belangrijk orgaan over het hoofd gezien: de schildklier. Schildklierproblemen na de zwangerschap komen relatief vaak voor en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het welzijn van een vrouw.


In deze blogpost zal ik de relatie tussen zwangerschap en schildkliergezondheid bespreken, veelvoorkomende schildklierproblemen die na de bevalling kunnen optreden, en hoe om te gaan met en ondersteuning te zoeken voor schildklierproblemen na de zwangerschap.De rol van de schildklier en de invloed van een zwangerschap

De schildklier, gelegen in de hals produceert hormonen die de stofwisseling, energieniveaus en verschillende lichaamsfuncties reguleren. Tijdens de zwangerschap ondergaat de schildklier veranderingen om te voldoen aan de verhoogde eisen van zowel de moeder als de zich ontwikkelende baby. Deze veranderingen, samen met hormonale schommelingen, kunnen soms de normale werking van de schildklier verstoren.


Schildklierproblemen na de zwangerschap

Aan welke schildklierproblemen na de zwangerschap kun je denken?

 1. Postpartum Thyreoïditis: Deze aandoening treedt meestal op binnen het eerste jaar na de bevalling en wordt gekenmerkt door ontsteking van de schildklier. Het kan leiden tot tijdelijke hyperthyreoïdie (overactieve schildklier), gevolgd door hypothyreoïdie (onderactieve schildklier die te weinig schildklierhormonen aanmaakt).

 2. Hypothyreoïdie: Sommige vrouwen kunnen na de bevalling aanhoudende hypothyreoïdie ontwikkelen. Het kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, gewichtstoename, stemmingsveranderingen en haaruitval.

 3. Ziekte van Graves: Hoewel relatief zeldzaam, kunnen sommige vrouwen een begin of verergering van de ziekte van Graves ervaren, een auto-immuunziekte die hyperthyreoïdie veroorzaakt. Symptomen kunnen gewichtsverlies, angst, hartkloppingen en warmte-intolerantie omvatten.

Overige symptomen van de schilklier dysfunctie

Schildklierproblemen kunnen verschillende symptomen en tekenen veroorzaken, afhankelijk van de specifieke aandoening en of de schildklier overactief (hyperthyroïdie) of onderactief (hypothyroïdie) is. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die gepaard kunnen gaan met schildklierproblemen:


Hyperthyroïdie (overactieve schildklier):

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies

 • Toegenomen eetlust

 • Nervositeit, angstgevoelens of prikkelbaarheid

 • Verhoogde hartslag en hartkloppingen

 • Trillende handen

 • Overmatig zweten

 • Vermoeidheid of zwakte

 • Slaapproblemen

 • Veranderingen in de menstruatiecyclus

 • Dunner wordend haar

 • Veranderingen in de stoelgang, zoals diarree

Hypothyroïdie (onderactieve schildklier):

 • Gewichtstoename of moeite om af te vallen

 • Vermoeidheid en zwakte

 • Vertraagde hartslag

 • Koude intolerantie (gevoeligheid voor kou)

 • Droge huid en broos haar

 • Spier- en gewrichtspijn

 • Verhoogde gevoeligheid voor kou

 • Geheugenproblemen of mentale traagheid

 • Veranderingen in de menstruatiecyclus

 • Depressie of stemmingswisselingen

 • Obstipatie

 • Zwelling van het gezicht, vooral rond de ogen

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet specifiek zijn voor schildklierproblemen en ook kunnen voorkomen bij andere aandoeningen. Bovendien kunnen individuele ervaringen variëren, en sommige mensen kunnen milde symptomen hebben, terwijl anderen meer uitgesproken klachten hebben. Neem daarom altijd contact op met een zorgprofessional die een diagnose kan stellen.


Omgaan met schildklierproblemen na de zwangerschap

Regelmatige controle van de schildklier

Het is cruciaal dat vrouwen die schildklierproblemen na de zwangerschap hebben ervaren, regelmatig hun schildklierfunctie laten controleren. Bloedonderzoeken kunnen hormoonspiegels meten en de juiste behandeling begeleiden. Voor vrouwen geldt in het algemeen het advies om de schildklier regelmatig te laten controleren. Hoevaak?

 • Heb je geen klachten, meet het dan eens in de twee jaar.

 • Zijn er schildklierafwijkingen in de familie, meet de schildklier dan ieder jaar.

 • Meet de schildklier voordat je zwanger raakt.

 • Meet de schildklier ongeveer 4 tot 8 weken na de bevalling.

Medicatie, Supplementen en behandeling

Afhankelijk van het specifieke schildklierprobleem kunnen medicijnen zoals schildklierhormoonvervanging of antithyroidemedicijnen worden voorgeschreven. Ben je op zoek naar het duurzaam verhelpen van schildklierproblemen, dan raad ik je aan om begeleiding te zoeken van een orthomoleculair therapeut.

Ook bepaalde supplementen werken effectief bij schildklierproblemen. Afhankelijk van de resultaten van een schildklierhormoon plus programma, kan worden vastgesteld of het gaat om een schildklier-, lever- of een immuniteit probleem en welke complementaire therapie (waaronder supplementen) kan worden ingezet.


Het opvolgen van de aanbevelingen van zorgprofessionals is essentieel voor het herstellen en behouden van een gezonde schildklier.


Voedingsondersteuning

Het eten van een uitgebalanceerd dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium (zoals zeevruchten en zuivelproducten) en selenium (zoals paranoten en tonijn) kan de schildklierfunctie ondersteunen. Raadpleeg een orthomoleculair therapeut voor gepersonaliseerde begeleiding.


Stressmanagement en zelfzorg

Het effectief managen van stress door middel van ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging en voldoende slaap kan een positieve invloed hebben op de schildkliergezondheid. Het prioriteren van zelfzorg en het zoeken naar ondersteuning van dierbaren kan ook helpen bij het omgaan met de emotionele uitdagingen die gepaard gaan met schildklierproblemen.


Professionele ondersteuning zoeken

Het raadplegen van een endocrinoloog, orthomoleculair therapeut of zorgprofessional die gespecialiseerd is in schildklieraandoeningen is cruciaal voor een nauwkeurige diagnose, passende behandeling en voortdurend beheer van schildklierproblemen na de zwangerschap.


Conclusie

Schildklierproblemen na de zwangerschap komen veel voor bij vrouwen en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het algehele welzijn. Het begrijpen van de mogelijke schildkliergerelateerde veranderingen die na de bevalling kunnen optreden en het zoeken naar passende medische ondersteuning zijn essentiële stappen om deze problemen effectief te beheren. Met de juiste zorg, ondersteuning en aandacht voor zelfzorg kunnen vrouwen met succes schildklierproblemen na de zwangerschap aanpakken.


Vermoed je schildklier problemen na jouw bevalling of in het algemeen? Plan dan jouw afspraak via de onderstaande knoppen.


Ik help jou graag naar een vitaler leven!


Annet

13 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Meld je aan voor de Seizoens-nieuwsbrief!

Bedankt voor jouw aanmelding!

bottom of page