top of page
Zoeken

Een goede stoelgang: het is geen geheim!

Bijgewerkt op: 17 dec. 2023

Hoewel het praten over ontlasting misschien niet het meest toegankelijke onderwerp is, is het een essentieel aspect van onze gezondheid. De kwaliteit en kenmerken van onze stoelgang kunnen waardevolle inzichten bieden in ons spijsverteringssysteem en algehele welzijn. In deze blogpost duik ik in de wereld van een goede stoelgang en vertel ik wat een gezonde stoelgang is en welke factoren daaraan kunnen bijdragen.


Wat is een goede stoelgang?

Met een goede stoelgang bedoel ik ontlasting die goed gevormd is, gemakkelijk uit te scheiden is en een gezond spijsverteringssysteem weerspiegelt. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van een goede stoelgang:

  1. Vorm en consistentie: Gezonde ontlasting heeft meestal de vorm van een gladde worst of zachte serveer-ijs. De ontlasting moet goed samengehouden worden zonder te hard of te los te zijn.

  2. Kleur: Normale ontlasting varieert meestal in tinten van bruin, wat wijst op de aanwezigheid van gal en de afbraak van voedsel. Let op! Er kunnen variaties in kleur optreden door voedingsfactoren of onderliggende gezondheidsproblemen.

  3. Frequentie: Regelmatige stoelgang kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen wordt 1-3 keer per dag als normaal beschouwd. Consistentie en afwezigheid van ongemak tijdens de stoelgang zijn samen met frequentie belangrijke indicatoren.

  4. Gemakkelijke passage: Een goede stoelgang wordt zonder inspanning of ongemak uitgescheiden. Het zou soepel door de endeldarm moeten bewegen en gemakkelijk kunnen worden uitgeperst.


Tip! Onderstaande kaart kan je helpen met het bepalen van welke ontlasting je ervaart.

Natura Foundation Ontlastingskaart

Download de ontlastingskaart hier:

2210296nf_nl_ontlastingkaart_a4s_v5_hr-hyperlink
.pdf
Download PDF • 1.00MB

Factoren die een goede stoelgang beïnvloeden

Verschillende factoren dragen bij aan de kwaliteit van je stoelgang. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  1. Dieet: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vezels, volle (pseudo)granen, fruit en groenten bevordert een goede spijsvertering en helpt de stoelgang te reguleren. Voldoende hydratatie met water is ook belangrijk voor het behoud van zachte ontlasting.

  2. Gezondheid van de darmen: Een gezonde darmflora speelt een cruciale rol in de spijsvertering en vorming van ontlasting. Het consumeren van voedingsmiddelen of supplementen met probiotica en het vermijden van overmatig gebruik van antibiotica kan een evenwichtige darmomgeving ondersteunen. Heb je tot je 18e levensjaar antibiotica gebruikt dan kan dat op latere leeftijd bijdragen aan de ontwikkeling van (chronische) darmklachten en kan dat ook bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Crohn.

  3. Lichamelijke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging (met name wandelen!) stimuleert de stoelgang en bevordert een gezonde spijsvertering.

  4. Stressbeheer: Chronische stress kan invloed hebben op de stoelgang en de spijsvertering verstoren. Het vinden van effectieve stressbeheertechnieken, zoals meditatie of ontspanningsoefeningen, kan een positieve invloed hebben op je spijsverteringsgezondheid.

  5. Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), inflammatoire darmziekten (IBD) of voedselintoleranties, kunnen de consistentie van de ontlasting beïnvloeden. Raadpleeg een darmtherapeut en/of arts voor een diagnose en behandeling van eventuele onderliggende aandoeningen.


Poep geeft inzicht in jouw gezondheid

Let op je stoelgang en streef naar een goede stoelgang, omdat dit inzicht kan geven in je spijsverteringsgezondheid en algehele gezondheid. Streven naar goed gevormde, gemakkelijk uit te scheiden ontlasting, het handhaven van een gezonde levensstijl zijn belangrijke stappen. Onthoud dat een goede stoelgang een teken is van een gezond spijsverteringssysteem en bijdraagt aan je algehele welzijn en comfort.


Ervaar je 'poep-klachten'? Neem dan contact met mij op voor een persoonlijk behandelplan!


Ik help je graag naar een vitaler leven!


Annet




13 weergaven0 opmerkingen

Meld je aan voor de Seizoens-nieuwsbrief!

Bedankt voor jouw aanmelding!

bottom of page