Wanneer je darmen zo prikkelbaar en pijnlijk als een cactus zijn, kan dat je leven drastisch beïnvloeden.
Wat is het prikkelbare darm syndroom?
Geschat wordt dat 25% van de Nederlandse bevolking lijdt aan het prikkelbare darm syndroom (PDS). Bij deze chronische aandoening is het spijsverteringskanaal zeer gevoelig voor veel prikkels (stress, dieet, hormonen, medicatie, toxines), waardoor het spijsverteringskanaal zich abnormaal samentrekt.
De darm maakt krampachtige, spastische bewegingen en de spieren trekken te snel of juist te langzaam samen. Meestal passeert voedsel en ontlasting te snel door de dikke darm, waardoor er diarree ontstaat. Tussen perioden van diarree komen ook perioden van constipatie voor.
PDS komt driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ook kinderen kunnen er last van hebben.
De prikkelbare darm: diagnose
Lichamelijk onderzoek levert doorgaans geen bijzonderheden op. Als de klachten langer dan 3 maanden aanhouden, zonder duidelijke oorzaak, wordt de diagnose PDS gesteld. Vaak zijn dan nog niet alle andere mogelijke oorzaken onderzocht en uitgesloten.
Daarom is het zinvol om de ontlasting zo breed mogelijk te testen om te bepalen of er geen andere oorzaak is die de PDS-klachten veroorzaakt.
Mogelijke oorzaken van een prikkelbare darm syndroom
Veelvoorkomende oorzaken van darmklachten en brijachtige ontlasting zijn bijvoorbeeld besmetting met een parasiet, overgroei van Candida en andere gisten, darmontsteking, onevenwichtige darmflora en voedselintoleranties.
Wanneer je deze oorzaken gestructureerd en effectief aanpakt, kunnen de darmen weer herstellen en rustig worden.
Heb jij een prikkelbare darm? Plan jouw eerste sessie via de onderstaande knop.
Ik help je graag in jouw weg naar gezondheid.
Annet
Commentaires