top of page
Zoeken

Hooikoorts, allergieën en voedingsintoleranties

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022

Orthomoleculaire therapie en darmtherapie kunnen helpen bij hooikoorts, allergische reacties en voedingsintoleranties, wil je weten hoe? Lees dan verder!


Voor sommigen is het hooikoortsseizoen al van start vanaf februari met de voorbloei van de els, hazelaar of berk. Anderen krijgen met hooikoorts te maken in het grasseizoen dat doorgaans start in de periode mei-juni. Naast hooikoorts kun je ook gevoelig reageren op andere stoffen in jouw omgeving zoals voeding.


In dit blog neem ik je mee in een paar mogelijke oorzaken waardoor allergische klachten of voedingsintoleranties ontstaan of erger worden. Daarnaast bespreek ik op welke wijze orthomoleculaire therapie en darmtherapie kunnen bijdragen aan een vermindering van klachten bij een allergische reactie of intolerantie. Tot slot geef ik jou een aantal tips waarmee je zelf alvast aan de slag kunt om jouw allergische klachten of intoleranties te verminderen. Wil je na het lezen van dit blog aan de slag met mij om jouw klachten te verminderen? Boek dan een intake via deze link.

 

Ons immuunsysteem en allergieën

Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat lichaamsvreemde en ziekteverwekkende organismen die ons lichaam binnenkomen worden opgespoord en worden geëlimineerd. Een allergie of overgevoeligheidsreactie is een ongecontroleerde reactie van het immuunsysteem op bepaalde onschuldige stoffen (allergeen). Normaal maakt het lichaam na contact met het allergeen antistoffen aan die de allergenen uitschakelen waardoor klachten uitblijven.


Bij een allergische reactie is dit proces verstoord en het lichaam reageert vervolgens heel sterk op een bepaalde allergeen. Omdat een allergische reactie reageert op een onschuldige stof heeft het verder geen nut en zijn deze reacties dus eigenlijk altijd ongewenst want het kost het lichaam veel energie en daarnaast brengt een allergische reactie ook schade toe aan lichaamsweefsels.


Voedingsintolerantie

In tegenstelling tot een allergische reactie is bij een voedingsintolerantie ons immuunsysteem niet betrokken. Je kunt wel dezelfde type klachten als bij een echte allergie ervaren. Klachten kunnen tot zelfs 48u na contact met specifieke voeding/stof ontstaan, hetgeen een oorzaak achterhalen niet makkelijk maakt zonder onderzoek.


Een voedingsintolerantie is omkeerbaar door de triggers een tijd weg te laten en de onderliggende oorzaak (vaak een leaky gut/te doorlaatbare darm!) te herstellen. Een allergische reactie is meestal niet omkeerbaar, hoewel je (afhankelijk van de ernst en de type allergie) met de juiste begeleiding klachten wel kunt verminderen zonder reguliere antihistaminica.


Tegenwoordig meer blootstelling aan (heftiger) allergenen

Tegenwoordig worden we steeds meer blootgesteld aan allergenen die ook een sterker effect hebben. Dit komt onder andere door meer uitlaatgassen, klimaatverandering en uitbreiding van nieuwe allergenen uit andere werelddelen. Maar denk in jouw omgeving ook aan: weekmakers, aluminium, pesticiden zoals glyfosaat, zoetstoffen, fructose, bewerkte voeding, ibuprofen (of andere NSAID's zoals diclofenac of naproxen), antibiotica, niet natuurlijke hormonen (de pil) en stress.


Allergieën zijn vaak het gevolg van meerdere oorzaken en dat maakt dat je voor een vermindering van klachten vaak in het hele lichaam, de omgeving, leefstijl en voeding positieve veranderingen moet laten plaatsvinden.

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Klachten zijn niezen, jeukende of tranende ogen en loopneuzen. Wanneer het stuifmeel (pollen) op de slijmvliezen terecht komt dan wordt het afweersysteem aangezet tot een ontstekingsreactie. Door de (over)prikkeling van het immuunsysteem ontstaat zwelling en irritatie bij de slijmvliezen waardoor klachten ontstaan.

 

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van allergieën

Allergieën ontstaan door meerdere oorzaken, vaak gecombineerd en verbonden met elkaar. Middels gerichte onderzoeken breng ik de mogelijke oorzaken in kaart en stel ik een herstelplan voor jou op. Daarbij kijk ik niet alleen naar het lichaam, maar bekijk ik ook jouw leefstijl, stress, omgeving en voeding. Naast de hierboven genoemde triggers noem ik een paar mogelijke oorzaken voor het ontstaan van allergische reacties:

  • een gebrekkige spijsvertering en maagzuurgebrek;

  • onvoldoende werkende slijmvliesimmuniteit;

  • een teveel aan histamine in het lichaam;

  • overbelaste lever en nieren.

Waarom antihistaminica niet altijd (meer) werken

Antihistaminica remmen stoffen (waaronder histamine) waardoor allergische klachten verminderen. De meeste antihistaminica blokkeren specifieke histamine receptoren (H1 en H2) waardoor deze receptoren minder worden gestimuleerd met minder klachten tot gevolg. Echter heeft het lichaam nog meer histamine receptoren, namelijk H3 en H4. Wanneer je niets doet aan de totale hoeveelheid histamine, zal de histamine zich koppelen aan de andere receptoren waardoor alsnog (allergische of andere) klachten kunnen ontstaan. Dit is een reden waarom niet alle antihistaminica effectief (meer) werkt.


Bijwerkingen antihistaminica

Een groot nadeel van antihistaminica is de hoeveelheid bijwerkingen. De belangrijkste bijwerking is depressie van het centrale zenuwstelsel, die tot uiting kan komen in concentratiegebrek, sufheid of slaperigheid. Mogelijk is dit een rechtstreeks gevolg van blokkade van de H1-receptoren in de hersenen. Ook een antiserotonine-effect kan een rol spelen. Afhankelijk van welk antihistaminicum kan het lichaam op andere vlakken door deze medicatie uit balans raken waardoor andere gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Via www.farmaceutischkompas.nl kun je zelf eens kijken welke bijwerkingen er zijn bij het antihistaminicum dat jij mogelijk inneemt.

 

Orthomoleculaire therapie bij allergieën en voedingsintoleranties

Het doel van orthomoleculaire therapie bij allergieën is door voeding en supplementen onder andere de darmgezondheid en slijmvliesimmuniteit te verbeteren en jouw ontgiftingsorganen (o.a. lever en nieren) te ondersteunen. Het voordeel van orthomoleculaire therapie is dat je niet alleen iets doet aan symptoombestrijding, maar dat je echt de onderliggende oorzaken aanpakt. Hierdoor knap je vaak ook op ander vlak van jouw gezondheid op (energie, darmen, gemoedsrust, huid, ontstekingen, hormonen).


Voordat ik een bepaalde therapie of bepaald voedingsadvies inzet, wil ik eerst weten aan welke knoppen in het lichaam ik moet draaien. Hiervoor maak ik gebruik van specifieke onderzoeken. Zo voorkom ik onnodige diëten, supplementen en waarborg ik een praktisch en effectief hersteltraject dat ik ook tussendoor blijf meten om de voortgang te bewaken en bij te sturen waar nodig.


Wat kun je zelf doen om allergische klachten te verlichten?

Tijdens een hersteltraject begeleid ik jou met adviezen en voedingssupplementen die op jou persoon afgestemd zijn. Meestal kun je het beste een jaar voor het hooikoortsseizoen -doorgaans vanaf februari- beginnen om er komend jaar minder last van te hebben. Wel kun je alvast zelf een goed begin maken door:

  1. tijdens in ieder geval de hooikoorts periode de volgende voedingsmiddelen niet te nuttigen: alcohol, chocola, koffie en verkeerde vetten (vet in gebak, snacks en frituurvet, e.d.);

  2. 2-2,5 liter bronwater zonder koolzuur per dag te drinken;

  3. op tijd en op vaste tijden te gaan slapen en zoveel mogelijk rust te pakken: een allergische reactie kost veel energie!;

  4. voor voldoende ontspanning middels yoga of meditatie te zorgen. Vergeet ook niet het belang van een gezonde ademhaling.

 

Allergieën en voedingsintoleranties behandelen op een natuurlijke manier?

In de aanpak van allergische reacties en voedingsintoleranties hou ik rekening met de verschillende oorzaken die daaraan ten grondslag liggen. Deze oorzaken neem ik allemaal mee in een hersteltraject. Een hersteltraject ziet er daardoor voor elke persoon weer anders uit.


Herstel door orthomoleculaire therapie en darmtherapie

Door de orthomoleculaire therapie en darmtherapie kunnen gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan allergieën en voedingsintoleranties afnemen qua ernst en intensiteit zonder gebruik van antihistaminica (en de daarbij bijbehorende bijwerkingen).


Wil je samen met mij gericht en gestructureerd aan de slag met jouw gezondheid om jouw allergische klachten en voedingsintoleranties te laten verminderen? Neem dan contact op via info@eatandsea.nl of boek een intake via deze link.


Ik help jou graag in jouw weg naar vitaliteit!


Annet

 97 weergaven0 opmerkingen

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note

Meld je aan voor de Seizoens-nieuwsbrief!

Bedankt voor jouw aanmelding!

bottom of page