top of page
Zoeken

De ziekte van Crohn en darmtherapie

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022

De ziekte van Crohn is een veelgeziene aandoening, niet alleen bij huisartsen, maar ook in de complementaire praktijk. De dunne en de dikke darm lijden het vaakst onder de constante aantasting van het darmslijmvlies door de zwelling en ontsteking die typisch zijn voor de ziekte van Crohn.

Het "falen van de aangeboren afweer tegen darmbacteriën" wordt als de oorzaak van de ziekte van Crohn gezien door De Duitse Vereniging voor de ziekte van Crohn.


Achtergrond

Tot op heden is niet precies duidelijk hoe de ziekte van Crohn zich ontwikkelt. De ziekte wordt besproken als een auto-immuunziekte, omdat het darmslijmvlies wordt beschadigd door een immuunreactie tegen de commensale darmbiota. Dit wordt onderbouwd door het feit dat cortison en azathioprine een positief effect hebben op de ziekte. Deze medicijnen remmen het immuunsysteem maar hebben ook de nodige bijwerkingen. Bij elke vijfde patiënt kunnen anti-neutrofiele cytoplasmatische antilichamen worden geïdentificeerd.


De Duitse Vereniging voor de ziekte van Crohn ziet een "falen van de aangeboren afweer tegen darmbacteriën" als de oorzaak. De chronische ontsteking zou een reactie zijn op de zwakte van het immuunsysteem.


Biofilm met specifieke darmbacteriën gevonden bij Crohnpatiënten

Wetenschappers aan de Universiteit van Cleveland ontdekten bovengemiddelde waarden van Candida tropicalis in de darmbiota van Crohnpatiënten. In vergelijking met gezonde individuen waren er ook buitensporige hoeveelheden van de bacteriën Serratia marcescens en Escherichia coli. Deze drie micro-organismen werken samen om een plaque-achtige laag op het darmslijmvlies te vormen (biofilm) die de darmontsteking kan verhogen.


Symptomen Morbus Crohn

Mogelijke symptomen van Crohn zijn: Meerdere keren per dag brijige en slijmerige ontlasting (in gevorderd stadium ook etterig en bloederig), krampachtige buikpijn (veelal in rechter onderbuik), winderigheid en opgeblazen gevoel, koorts, moe, futloos, tekort aan voedingsstoffen tot aan anemie, geen eetlust, gewichtsafname, gewrichtsklachten, rug en spinale klachten, osteoporose, geïrriteerde huid, oogontsteking, klachten aan gal, nieren en lever.


Darmtherapie bij de ziekte van Crohn

Vanuit darmtherapie start ik met een uitgebreid ontlastingsonderzoek en bloedonderzoek om zo een effectief therapie plan op te kunnen stellen, er geldt geen standaard behandel protocol. Tijdens jouw hersteltraject zal ik specifieke parameters opnieuw blijven meten om zo gericht bij te kunnen sturen. Op die manier zie je ook jouw vooruitgang (naast dat je je beter begint te voelen). Zelf zonder begeleiding aan de slag gaan met supplementen raad ik af omdat sommige supplementen de situatie kunnen verergeren wanneer je niet weet hoe het darmmilieu en het lichaam erbij staat.

Wil je met mij aan de slag met darmtherapie, boek dan jouw eerste sessie via onderstaande knop! Ik help je graag in jouw weg naar gezondheid. Annet

 93 weergaven0 opmerkingen

Комментарии

Оценка: 0 из 5 звезд.
Еще нет оценок

Добавить рейтинг

Meld je aan voor de Seizoens-nieuwsbrief!

Bedankt voor jouw aanmelding!

bottom of page