top of page
Zoeken

De rol van cholesterol in jouw gezondheid

Decennialang is cholesterol bestempeld als de boosdoener verantwoordelijk voor hartziekten en andere gezondheidsproblemen. Echter, recent onderzoek heeft nieuw licht geworpen op het onderwerp en daagt de veronderstelling uit dat alle cholesterol van zichzelf slecht is. In deze blogpost bespreek ik cholesterol en ontdek je of het schadelijk is of dat er meer achter zit.


Het begrijpen van cholesterol

Cholesterol is een stof die door de lever wordt geproduceerd en ook verkregen wordt uit bepaalde voedingsmiddelen. Het is essentieel voor ons lichaam, want het speelt een cruciale rol in verschillende fysiologische functies. Cholesterol is betrokken bij de structuur van celmembranen, de productie van hormonen (inclusief geslachtshormonen en cortisol), de vormen van galzuren en de productie van vitamine D.


Het onderscheid tussen LDL en HDL cholesterol

Cholesterol wordt door het bloed vervoerd via lipoproteïnen, specifiek low-density lipoprotein (LDL) en high-density lipoprotein (HDL). LDL-cholesterol wordt vaak aangeduid als "slecht" cholesterol omdat hoge niveaus ervan geassocieerd zijn met een verhoogd risico op atherosclerose en hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol daarentegen wordt vaak aangeduid als "goed" cholesterol omdat het helpt overtollig cholesterol uit de bloedbaan te verwijderen en de gezondheid van het hart en de bloedvaten ondersteunt.


Ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten

Zoals gezegd zijn ontstekingen heel belangrijk in het negatieve verloop van de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Een parameter die ik altijd meeneem in onderzoek m.b.t. hart- en vaatziekten is het zogeheten geoxideerd LDL (ook bekend als oxidized LDL of oxLDL). Geoxideerd LDL verwijst naar een specifieke vorm van cholesterol in ons bloed die is beschadigd door oxidatie. Wanneer geoxideerd LDL in ons lichaam aanwezig is, kan het ontstekingen veroorzaken en ons immuunsysteem activeren. Dit kan leiden tot verdikking van de bloedvatwanden en de vorming van schuimcellen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van plaques.


Het hele plaatje is belangrijk

Hoewel LDL-cholesterol kan bijdragen aan de ontwikkeling van atherosclerose, is het cruciaal om te erkennen dat alleen totale cholesterolwaarden geen volledig beeld geven van de cardiovasculaire gezondheid van een individu. Factoren zoals ontsteking, triglyceridenniveaus en de verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol, vetzurenhuishouding spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het algehele risico. Het handhaven van een gezonde balans tussen LDL- en HDL-cholesterol, samen met het beheer van andere risicofactoren, is essentieel voor het welzijn van het hart en de bloedvaten.


Cholesterol en voedingsfactoren

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft voedingscholesterol minder invloed op de cholesterolniveaus in het bloed dan voorheen werd gedacht. Onderzoek suggereert dat verzadigde en transvetten in de voeding (bewerkt eten) een grotere invloed hebben op de niveaus van LDL-cholesterol dan het voedingscholesterol zelf. Het nuttigen van een dieet dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen, vezels, eiwitten (zoals eieren) en gezonde vetten kan helpen om een gunstig vetzurenprofiel te behouden.De rol van genetica en medicatie

Genetica speelt ook een rol bij de cholesterolniveaus en hoe het lichaam cholesterol metaboliseert. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor hogere cholesterolniveaus of familiaire hypercholesterolemie, een aandoening gekenmerkt door zeer hoge niveaus van LDL-cholesterol. Voor deze mensen kunnen passende interventie en beheersingsstrategieën noodzakelijk zijn. Tegenwoordig kun je naast medicatie ook kiezen voor bepaalde supplementen die in deze dag en tijd ook in de reguliere praktijk meer worden ingezet omdat niet iedereen goed reageert op statines. Op die manier voorkom je mogelijke bijwerkingen van medicatie en kan mogelijk een breder positief effect in het lichaam worden bereikt.


Het belang van een persoonlijke aanpak

Cholesterol moet per persoon worden onderzocht en beoordeeld. Factoren zoals leeftijd, algehele gezondheid, familiegeschiedenis en bestaande cardiovasculaire aandoeningen moeten allemaal in overweging worden genomen voordat ik een behandelplan opstel.


Conclusie

Cholesterol, vaak neergezet als een schuldige oorzaak van hart- en vaatziekten, is een essentiële stof voor ons lichaam. Het is de balans tussen LDL- en HDL-cholesterol, samen met andere risicofactoren zoals ontstekingen, voedingspatroon, stress en genetische aanleg, die echt van belang is. Een holistische benadering van cardiovasculaire gezondheid, waarbij een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het behouden van een gezond gewicht en het beheer van andere risicofactoren worden geïntegreerd, is de sleutel tot algeheel welzijn. Vermoed of heb jij een cholesterol probleem en wil je graag ontdekken wat voeding en suppletie voor jouw hart- en vaatgezondheid kunnen betekenen? Plan dan een afspraak via de onderstaande knoppen.


Ik help je graag naar een vitaler leven!


Annet


12 weergaven0 opmerkingen

Meld je aan voor de Seizoens-nieuwsbrief!

Bedankt voor jouw aanmelding!

bottom of page