Je ziet ze steeds vaker: websites waardoor je met algemene vragen een supplementen advies krijgt. Vanuit het gemak kiezen mensen hier steeds vaker voor, maar is dit wel zo veilig en verstandig?
Na het lezen van dit blog begrijp je waarom het niet verstandig is om via dat soort websites supplementen aan te schaffen en waarom het beter is om professionele begeleiding te zoeken. Verder lees je waar je zelf op kunt letten bij de aanschaf van supplementen en download je een handig overzicht over kwaliteit van supplementen. Tot slot geef ik je handige tips mee ook met betrekking tot medicatie.
Het is altijd belangrijk om een goede afweging te maken voordat je begint met supplementen. Dit doe je door professionele begeleiding te zoeken zoals bij jouw huisarts en bij een gediplomeerd orthomoleculair therapeut. Benieuwd waarop jij zelf kunt letten bij de aanschaf van supplementen? Lees dan snel verder!
Supplementen: waarmee moet je rekening houden?
Supplementen kunnen stoffen bevatten zoals mineralen, enzymen, bacteriën, vitaminen en/of kruiden. Net als reguliere medicijnen, kunnen ook supplementen mogelijk risicovol zijn voor jouw gezondheid. Er bestaat namelijk altijd een mogelijkheid dat jij niet goed reageert op bepaalde stoffen.
Een over het algemeen bekende interactie tussen medicatie en kruiden is bijvoorbeeld St. Janskruid, koffie, alcohol of grapefruit samen met antidepressiva. Sommige mensen reageren zelfs al heftig op een lage dosering van een stof die vanuit wetenschappelijke onderzoeken als veilig is bestempeld voor de gemiddelde mens. Daarom is het altijd verstandig om ondersteuning te zoeken bij de selectie van supplementen.
Wat zijn zaken die je zelf moet doen en/of nagaan?
Check altijd bij jouw huisarts en orthomoleculair therapeut of het supplement veilig is voor jou,
Zonder professioneel suppletieadvies volg je de op het product aanbevolen dosering en inname instructies en overschrijd je deze niet,
Ervaar je specifieke voor jou ongewone reacties, stop dan meteen met het supplement en neem contact op met jouw huisarts en orthomoleculair therapeut (bij een reactie op medicatie neem je altijd contact op met de arts!),
Gebruik supplementen niet langer dan 3 maanden, ervaar je nog steeds klachten na 3 maanden dan werkt het supplement dus niet voor jou en dien je professionele hulp te zoeken,
Gebruik je medicatie? Check dan altijd eerst bij jouw huisarts en orthomoleculair therapeut of het supplement voor jou veilig is,
Blijf niet lang doorlopen met gezondheidsklachten die zijn begonnen na inname van de suppletie, neem meteen contact op met jouw huisarts en orthomoleculair therapeut.
In welke gevallen moet je altijd professionele begeleiding inschakelen?
Zoals gezegd kun je net als met reguliere medicatie ook door supplementen ongewenste bijwerkingen ervaren. In welke gevallen moet je in ieder geval altijd vooraf professionele begeleiding zoeken?
Je gebruikt medicatie (denk aan paracetamol, ibuprofen, maagzuurremmers, de pil, antidepressiva, bloeddrukverlagers, plaspillen, cholesterolverlagers, voltaren crème, antischimmel medicatie of andere supplementen);
je bent zwanger,
je bent jonger dan 18 jaar,
je bent ouder dan 45 jaar,
je bent op dit moment (chronisch) ziek,
je bent door een arts gediagnosticeerd met een bepaalde aandoening (psychisch en/of lichamelijk),
je volgt een specifiek dieet,
je bent allergisch of intolerant voor stoffen.
Supplementen: dure ontlasting of ongewenste bijwerkingen
Dure ontlasting voorkomen
Een andere afweging die belangrijk is de huidige status van jouw spijsverteringssysteem. Wanneer deze namelijk niet goed genoeg werkt door bijvoorbeeld maagzuur- en of darmissues, kan het zijn dat je de voedingsstoffen niet goed opneemt. Dan krijg je dure ontlasting want supplementen poep je dan weer uit en komen niet in het lichaam terecht. Het is in de regel dus belangrijk om eerst de spijsvertering te optimaliseren voordat je met supplementen start.
Ongewenste bijwerkingen voorkomen
Wanneer je nieren of lever niet goed werken of onder druk staan dan worden medicijnen en supplementen niet goed afgebroken, uitgescheiden en/of opgenomen. Hierdoor kun je vervelende bijwerkingen ervaren. Vaak start je een hersteltraject dan ook eerst met een flinke detox voordat je met de therapie kunt beginnen.
Een orthomoleculair- en darmtherapeut brengt jouw spijsverterings- en ontgiftigingscapaciteit vooraf altijd in kaart door ontlasting-, urine- en/of bloedonderzoek. Belangrijke issues met betrekking tot opneembaarheid van (voedings)stoffen en bijwerkingen zijn onder meer:
Een verminderde maag- en/of pancreas functie, een te doorlaatbare darm (dagelijkse diarree of verstopping),
Ontstekingen in het maagdarmstelsel en/of elders in het lichaam,
Slechte ontgiftingscapaciteit door een niet optimale darm-, nier- en/of leverfunctie,
Supplementen kwaliteit: waar let je op? Energetica Natura heeft een praktische gids samengesteld zodat jij een betere afweging kan maken in de selectie van voedingssupplementen. Deze download je hier gratis:
Zoals je kunt lezen komt er nogal wat bij kijken bij supplementen. Zo zijn onder meer de volgende zaken belangrijk bij de selectie van supplementen, bijvoorbeeld:
eventuele (onnodige en belastende) steunstoffen,
dosering (kijk ook naar multivitaminen zodat de totale hoeveelheid stoffen in balans is),
capsule, tablet, poeder, liposomaal, vloeibaar,
oorsprong grondstoffen,
welke chemische verbinding, en
productieproces,
Een gediplomeerd orthomoleculair therapeut is geschoold in de beoordeling van de kwaliteit van supplementen, dus je kunt altijd aan mij vragen of een product voor jou geschikt is. Je kunt dan het beste een eerste sessie plannen via de knop onderaan het blog.
Supplementen en medicatie: vraag je af waarom je iets neemt
Wist je dat er per jaar heel veel mensen (16000-27000 (2019)) mensen per jaar) in het ziekenhuis belanden door verkeerd medicijngebruik? "Een groot aantal overlijdt door medicatiefouten en sinds 2013 neemt dat aantal niet af. In 2013 werd wettelijk vastgelegd dat de reden van voorschrijven op een recept moet staan bij 23 geneesmiddelen die bij verkeerd voorschrijven dodelijk zijn. Naar het effect van deze maatregel is geen onderzoek gedaan. Niemand weet dus of er nog steeds mensen aan verkeerd gebruik van die groep medicijnen overlijden. In de top drie van doodsoorzaken stond in 2019 kanker op nummer één, hart- en vaatziekten op twee en medicatiefouten op drie. Het gaat vaak mis bij de overdracht van medicatiegegevens. "
Je kunt jouw medicatie en (voedings)stoffen opzoeken via het Farmaceutisch Kompas, apotheek.nl, Kijksluiter-app, lareb.nl. Zo kun je lezen wat de medicatie precies doet en wat mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Bespreek regelmatig met jouw huisarts welke medicatie jij inneemt, of het nog nodig is en waarvoor deze medicatie dient, of de verschillende medicijnen in combinatie veilig zijn en vraag naar mogelijke bijwerkingen zodat je hierop alert kunt zijn.
Heb je altijd supplementen nodig? Vaak wanneer het onderliggende probleem in iemands lichaam effectief wordt aangepakt, is de behoefte aan extra ondersteuning in de vorm van medicatie en/of supplementen meestal ook minder en kun je met goede, gebalanceerde voeding, lifestyle aanpassingen en een paar basissupplementen verder. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst en de duur van jouw klachten en overige afwegingen. In sommige gevallen is het namelijk belangrijk om bepaalde supplementen aan jouw systeem te blijven aanbieden om disbalansen waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan zoveel als mogelijk voor te kunnen blijven. Welke ondersteuning jij nodig hebt of zult hebben na een hersteltraject zal altijd per individueel geval bekeken moeten worden.
Behoefte aan ondersteuning: supplementenadvies? Heb jij in het verleden supplementen gebruikt maar zonder resultaat of reageerde je gevoelig op bepaalde stoffen en/of voeding? Zoek in ieder geval contact met jouw huisarts en zoek een orthomoleculair therapeut die gebruik maakt van laboratorium onderzoeken en jouw medisch dossier doorneemt. Voor cliënten die bij mij in behandeling zijn, geldt altijd dat je nooit zelf supplementen inneemt naast het door mij afgegeven advies omdat je mogelijk te maken kunt krijgen met ongewenste bijwerkingen. Daarnaast ben je er zelf verantwoordelijk voor om veranderingen in jouw medicatie aan mij door te geven. Vragen of benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen in jouw herstelproces, boek dan jouw kennismaking of
eerste sessie via de onderstaande knop! Ik help je graag in jouw weg naar gezondheid. Annet
תגובות