Preventief gezond: DNA & Bacteriën laden het pistool, maar jij schiet!
Updated: Jan 14
Voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen! Met behulp van DNA-onderzoek van iGene en een genetisch darmbacterieprofiel kom je achter jouw gezondheidsblauwdruk. Met de kennis van over welke genen jij beschikt, kun je vanuit bewustzijn je lifestyle en voedingspatroon aanpakken om ziekten in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. In dit blog deel ik een aantal tips voor gezond ouder worden.

In de preventieve gezondheidszorg ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten.
Middels genetisch onderzoek (speekselonderzoek) of genetisch darmprofiel kunnen we tegenwoordig zien voor welke ziektebeelden jij aanleg hebt.
We weten ook dat het hebben van specifieke genen voor ziekten niet hoeft te betekenen dat ziekten ook daadwerkelijk zullen ontstaan. Omgevingsfactoren hebben namelijk invloed op dit proces en dat betekent dat jij een hoop kunt doen om te voorkomen dat genen voor ziekten tot expressie komen. Deze leer heet de Epigenetica.
Hieronder volgen een aantal tips waarmee jij aan de slag kunt om gezond ouder te kunnen worden.
Tip #1 - Breng jouw omgevingsfactoren in kaart
Wat zijn die omgevingsfactoren die bepalen of een gen voor ziekte tot expressie komt? Dat zijn dingen zoals roken, toxinen, ontgiftingscapaciteit, voeding, water drinken, slaap, ontspanning, stress, sporten, het dag- en nachtritme en bewegen. De omgeving kan de werking van genen activeren of uitschakelen en daarmee is er voor jou een zekere controle uit te oefenen in het voorkomen van genetische ziekte(n).
Maak een lijstje van jouw factoren en beoordeel zelf of deze mogelijk een negatieve impact op jouw gezondheid kunnen hebben en laat deze factoren voortaan weg.
Tip #2 - Drink schoon en levend water
Water drinken is de basis voor een gezond leven; het reinigt jouw lichaam. Je hebt per dag ongeveer 35ml water per Kg lichaamsgewicht nodig.
Hoewel ons drinkwater in Nederland schoner is dan in veel andere landen zitten er toch veel stoffen in het water die een mogelijk negatieve impact op jouw gezondheid kunnen hebben. Denk aan PFAS, hormonen, medicatieresten, lood en microplastics.
Mijn filosofie is: wat er niet ingaat, hoeft er ook niet uit. Als er (te) veel troep in het lichaam komt, zet deze troep jouw lichaam en geest onder druk met alle gevolgen van dien.
Water filteren is verstandig. Ik gebruik zelf het filtersysteem van Zero water. Omdat het Zero filter echt alles eruit filtert, vul ik het water wel aan met een theelepel Sole.
Sole is een zoutwateroplossing van Keltisch zeezout. Je vult een jampot met 1/3 Keltisch zeezout en de rest vul je aan met gefilterd water. Je roert tot het zout is opgelost. Neem per dag 1 glas water met max 1 theelepel Sole. Tip: 0,5 gram Keltisch zeezout toevoegen aan een glas water voor het sporten, geeft je een enorme energie boost en helpt bij jouw performance.
Tip #3 - Het begint bij kleine stapjes
Is voldoende water drinken jouw zwakte, maak dit dan jouw prioriteit en focus gedurende 20 dagen.
Tip #4 - Je doet het alleen, maar je bent het niet
Betrek je omgeving bij jouw plannen om gezonder te worden en vraag om hulp wanneer je dat nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld met verslavingsgevoeligheden te maken hebt (bijvoorbeeld roken, drugs, eten) kan een professionele coach jou helpen met het proces om niet meer afhankelijk te zijn van stoffen en gewoonten die schadelijk zijn voor jouw gezondheid.
Niemand heeft de kracht om jou beter te maken, de enige persoon die dat kan, ben jij zelf!
Genetisch onderzoek en darmbacteriën
Bij het maken van gezonde(re) keuzes kan het helpen om richting te krijgen. Dit inzicht kun je verkrijgen door DNA-onderzoek te laten doen naar genen en je kunt ook jouw darmbacterieprofiel laten uitzoeken. Wist je dat darmbacterie samenstellingen jouw aanleg voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten kunnen laten zien? Inzicht in jouw genetisch profiel kan je ook helpen de focuspunten samen te stellen en keuzes te maken voor regulier onderzoek.
Via mij kun je jouw DNA en darmbacterieprofiel laten uitzoeken. Ik analyseer deze voor jou en adviseer jou in suppletie, voeding en lifestyle zodat je de informatie op praktische wijze zelf in werking kan gaan stellen.
Meer weten over preventieve gezondheid en wat ik voor jou kan betekenen?
Plan dan een intake of kennismaking.
Ik help je graag op weg naar een vitaler leven!
Annet